torsdag 28 februari 2013

Fler blommor på gång


Planterade denna Amarylis på bilden nedan en av de första dagarna i November i hopp om att den skulle blomma lagom precis innan jul och planterade en till lök två veckor senare för att få njuta lite extra av dessa vackra blommor.



Denna lök tog sig aldrig och det kom något enstaka blad men blev inget mer och skrev detta inlägg för ca en månad då löken blommade en knopp med 4 fina klockor och trodde att det var vad den skulle leverera men nu senast när jag vattnade löken så såg jag till min glädje att en ny knopp var på väg upp och konstaterar igen att det är bättre sent än aldrig och sluta aldrig att förvånas över att under faktiskt kan ske ...

tisdag 26 februari 2013

Nya böcker


Tog mig till bokrean tidigt under förmiddagen och fick med mig 6 deckare hem från bokhandeln. Gott att komma iväg tidigt och slippa trängseln i bokhandeln och även roligt med lite nya böcker och ett par tre stycken av böckerna var av författare jag ej läst tidigare vilket är roligt. Det är lite det jag uppskattar och tycker är charmen med bokrea att få träffa nya bekantskaper när det gäller nya författare och deras berättelser och deras sätt att skriva genom deras böcker till vettiga pengar.

Brukar periodvis låna böcker på biblioteket. Är ett billigt och smidigt sätt att låna böcker på men jag blir lätt stressad då jag vet att boken man låter skall lämnas tillbaka inom en viss tid efter utlåningen. 

måndag 25 februari 2013

Akrobat till katt

Vi har ett mindre skafferi i vårt kök (fullhöjd 40 cm bred Billybokhylla från Ikea) som står bredvid kylen och Nelly lägger sig gärna däruppe och håller utkik på vad som händer när vi är i köket. Både jag och K håller andan varje gång vi ser att hon tar sats från köksbordet och hoppar upp på kylen och går sedan lugnt till skafferiet och lägger sig.


Det är inte ofta man får till bra bilder där denna katten gör sig rätt och man får fram hur fin hon är och få fram vilken härlig personlighet hon är. Hon förgyller verkligen vår tillvaro en hel del.

lördag 23 februari 2013

Hemmagjord saft


Längtar redan nu till den delen av sommaren då man kan bege sig ut och plocka bär, tänker då speciellt på att få bege sig ut och få plocka jordgubbar, ett bär som jag verkligen uppskattar och har svårt att få för mycket av. Jag och två vänner har under de senaste åren haft som en liten tradition att åka och plocka jordgubbar tillsammans varje gång det är säsong för jordgubbar. Jag och K brukar göra en omgång med egen hemmagjord jordgubbssaft och brukar även ibland prova göra saft som vi tidigare ej gjort, vilket förra året blev jordgubb och rabarbersaft vilket blev en riktig höjdare och kan varmt rekommendera andra att göra. Saften som gjordes förra sommaren är tyvärr redan slut trots att jag gjorde dubbla mängden saft jämfört med tidigare år. Följde receptet utom på en punkt, hade ungefär hälften av den mängd med socker som stod i receptet och det räckte gott och väl även om rabarbern är känd för att vara sur. Gjorde efter Leila Lindholms recept som kommer nedan.

Jordgubb och rabarbersaft

1 kg jordgubbar
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
1 st citron
7 dl socker

Gör så här:

1: Tvätta, snobba och skiva jordgubbarna. Skär rabarbern i små bitar.
2: Häll de skivade jordgubbarna och rabarbern i en kastrull med vatten. Låt koka i 15 minuter utan omrörning (så blir saften inte grumlig).
3: Sila saften utan att röra om i silen, släng bort bärresterna-
4: Tillsätt strösocker och citronsaft och koksa saften i 15 minuter, skumma av under tiden.
5: Låt saften svalna en stund och häll upp i varma rengjorda flaskor.

Medan jag sitter oh skriver detta inlägg blev jag riktigt sugen på jordgubbskräm. Under min uppväxt gjorde mina föräldrar det mesta av all mat från grunden och min mamma gjorde ofta hemmagjord jordgubbskräm och jag har gjort det själv någon enstaka gång sedan jag flyttade hemifrån och varje gång slås man av hur gott det är men hemmagjord kräm med egen plockade bär. Vet inte vart receptet tagit vägen efter en del flyttar men får kika efter om vi har kvar det, annars får jag fråga mamma eller söka på nätet efter recept.

fredag 22 februari 2013

Bokrea

Årets bokrea börjar i nästa vecka och tänkte att jag skulle bege mig till någon av bokhandlarna och kika om man hittar något vettigt i bokväg. Upplever att bokrean blivit sämre de senaste 10-15 åren eller så är det helt enkelt så att man själv har ändrat typen av böcker som man uppskattar att läsa. Men ska i alla fall ta mig till bokrean och hoppas ändå på att hitta ett par böcker att köpa som jag tror jag vill läsa trots bokhögen med olästa böcker man har hemma.

Började storstäda i köket under förmiddagen och hann med att torka ur alla skåp i och på utsidan och plockade ur en del grejer som i stort sett aldrig används för att göra mer plats åt det som faktiskt används samt tvättade golven på neder våningen. Passade även på att ta mig ut en sväng under eftermiddagen innan arbetet idag då jag ångrade att jag inte gjorde det innan arbetet igår. Ångrade att jag inte fick med mig kameran ut. Man blir så mycket piggare och på så mycket bättre humör av solen är framme.

torsdag 21 februari 2013

Köttfri dag i veckan


Just nu är det populärt med vegetarisk matdag en vardag i veckan och detta är något som jag enbart ser som något positivt. Har många gånger funderat på att mer gå över till mer vegetarisk kost då min mage oftast fungerar ganska bra på det mesta av den vegetarisk kost som finns (har en krångel och laktosmage) samt funderat mycket på det här med dagens djurhållning genom de senaste åren, kan jag göra en insats med att äta mindre kött och mer grönsaker och betala mer för det kött vårt hushåll faktiskt äter (exempelvis mer ekologiskt kött) för att få en garanti för att djuren får det bättre under deras levnadstid så gör jag det med glädje. Brukar med jämna mellanrum kika runt på olika receptsidor för att hitta inspiration och nya recept och igår provade vi att göra Broccoli och ädelostpaj och både blev positivt överraskad av resultatet och då är jag vanligtvis inte så noga med matpajer med ägg som fyllning i pajer och pajen var även god idag, dagen efter den gjordes och kommer med stor sannolikhet att göra pajen igen.

Har varit riktigt fint väder nu i eftermiddag, solen har varit och är fortfarande framme, vilket man inte är bortskämd med och ångrar nu i efterhand att jag inte tog mig ut i solen nu i eftermiddag innan jag begav mig till arbetet och njöt lite av solen. Är visserligen kallt men vad gör det då solen är framme, är ju bara att få på sig lite mer kläder.

onsdag 20 februari 2013

Dags för byte av årstid

För min del kan det gärna bli varmare och vi kan gärna byta årstid. Känner att jag kan det här med vinter och snö vid det här laget och har tröttnat på det för den här gången. Kan ju lugnt konstatera att mitt tålamod och lust när det gäller snö och snömängder är betydligt lägre nu jämfört med för tre vintrar sedan när det kom ordentligt med snö och då har vi ändå kommit lindrigt undan i år jämfört med de senaste årens snömängder och känner att jag fått tillräckligt av den varan för ett antal år framöver.


Känner att det börjar klia lite i fingrarna efter att få köpa lite uteblommor och börja få plantera ett par krukor med uteblommor i fräscha färger att få ha utanför dörren här hemma. Små penseer är en av mina favoriter när det gäller uteblommor och kommer med stor sannolikhet att bli ett gäng med dessa även i år utanför vår dörr. 

Märker även på katterna att de gärna vill börja gå ut igen men de går inte långt utanför dörren då det fortfarande är för kallt både i luften och i backen.

tisdag 19 februari 2013

Hög mysfaktor

Har svårt att tänka mig ett hem utan djur. Ett hem utan katt blir väldigt tomt om man haft katt tidigare. Är själv uppväxt med djur, haft både katt, hund, fåglar och fiskar och detta har säkerligen påverkat mig positivt när det gäller min känslor för djur.



Det roligaste med just katter är att de är egna individer med helt olika personligheter och man kan inte låta bli att charmas av de flesta av deras egenheter. 

måndag 18 februari 2013

Loppisfynd

Var på Erikshjälpen här i Vänersborg i onsdags för att se om de fått in något roligt i bokväg. Ja ja vet att jag tidigare skrivit att jag har en ordentlig bunt med olästa böcker här hemma men har ibland haft turen när jag varit på Erikshjälpen att jag hittat relativt nyutkomna böcker som jag gärna velat läsa men som man inte hunnit med att köpa eller låna på biblioteket men hittade tyvärr inte böcker denna gången.


Hittade tre sådana här söta små koppar med fat, kan nog egentligen tänka mig att detta är espessokoppar men tanken slog mig att de var perfekta till att ha glögg i och saknar ibland ett par mindre fat när man känner att assietter (stavas det verkligen så) är för stora


Vår kanna till att mjölk i till kaffet är ytterst vit och tråkig och trots att den är lite använt så ser den ändå sliten ut. Gillar porslin med färg i (gärna grönt) antagligen då det blir en kontrast till allt det ljusa vi har hemma


Hittade också denna söta och oanvända skål. Gjorde mig av med en hel del lite större skålar i våras som varit antingen slitna eller spruckna och sedan dess har vi haft det lite skralt med vettiga lite större skålar till exempel till sallad och jag har inte haft en tanke på att kika efter detta när man varit ute och handlat. 

Erikshjälpen hade utförsäljning till halva priset då de skulle renovera. Kom undan undan för 30 kr på redan billiga priser

lördag 16 februari 2013

Födelsedagskalas

Senare bär det av på födelsedagskalas. Gjorde först klart det sista på kortet jag visade häromdagen till den äldre av  de 2 födelsedagsbarnen som nyss fyllt år som skall firas idag.


Gjorde även ett litet enklare kort till killen som fyller 4 år då jag känner att tiden var lite knapp.  


Ja, killen på 4 år får ett LILA paket och ja, jag går gärna utanför vad som är normen när det gäller kön när jag köper presenter till andra och skulle utan problem komma på tanken att köpa en leksaksspis eller en röd tröja till en kille eller en leksaksbil till en tjej.

onsdag 13 februari 2013

Första kortet i stort sett klart

Nu är första kortet i stort sett klart inför helgens kalas. Kortet blev lite suddigt på ena sidan men orkade inte ta om kortet men mobilen och fixa en ny överföring av kortet till bloggen, lathet, jag vet men det blir så ibland. Nu gäller det bara att hitta fram en av Grattis stämplarna någon av de kommande dagarna så man kan få klart kortet helt och hållet


Blir att vänta med det andra kortet fredag eller lördag då jag är tröttare än tröttast nu och antagligen kommer att sova bort en hel del av de kommande två dagarna vilket kan behövas efter att ha arbetat onsdag och torsdag natt.

tisdag 12 februari 2013

Födelsedagar


Om drygt en månad börjar det tyvärr hopa ihop sig med födelsedagskalas för vår del. Från den 19 Mars och ungefär en månad framåt fyller 8 personer i vår familj år (varav 3 av dessa 8 personer fyller år den 19 och 20 Mars) och vi kanske inte går på alla födelsedagar då vi kanske har tur så har mer en person inom samma familj klumpat ihop sina födelsedagar som fyller år samma vecka. Till varje födelsedagsbarn/person brukar jag försöka i mån av tid och ork göra ett eget kort som följer med paketet till personen i fråga. Hade tänkt mig att jag skulle satt mig idag och gjort ett par kort, eller i alla fall påbörjat med att göra de kort jag tänkt göra till dem som vi ska på kalas hos på lördag men det har av olika anledningar inte blivit av då denna dagen gått av bara farten med att jag bland annat ringt vårdcentralen, ätit lunch med mina föräldrar på Överby köpcentrum och passade även på att handla mat när jag ändå var på Överby vilket verkligen behövdes då kylskåpet började bli tomt. Förhoppningsvis kan man i alla fall påbörja med att göra de 2 korten i morgon som ska ges bort i helgen då vi ska på kalas då jag ändå blir tvungen att hålla mig hemma i morgon då de skall komma och göra den årliga rengöringen av luftvärmepumpen någon gång under morgondagen så borde jag ha lite tid över då jag inte hade en tanke på om de visste om de skulle komma på för eller eftermiddagen. Gäller bara att hitta inspirationen av vad man kan tänkas vilja göra för kort, ska nog försöka fortsätta med städningen på skrivbordet så man förhoppningsvis bara kan sätta sig och börja med tillverkningen av korten under morgondagen om man har turen att lusten skulle infalla sig

måndag 11 februari 2013

Marodören

Vi har en alldeles egen liten marodör boendes hos oss och det är lika irriterande varje gång man hitta något hon gett sig på något man inte vill att hon skall ge sig på. På ett sätt ska man väl vara glad att hon inte ger sig på dyrare grejer än så här och detta är en av anledningarna till att jag oftast har stängt till rummet som jag sitter och pysslar i när jag ej är där inne.



Marodören har även ett namn, nämligen Fröken Smulan och hon är lika fin som en fröken och går lika graciöst som en fröken och är en otroligt charmig sällskapsdam i sängen som kräver sin beskärda del av uppmärksamhet när det passar henne och man kan inte vara förbannad på henne några längre stunder då det oftast räcker med en blick från henne så har man oftast ganska snabbt glömt det som hänt.


Marodören har hittat lådan med böcker som är stående i rummet där jag pysslar som jag gärna vill spara men som jag ej vill ha framme och det är väl lika bra att ge sig upp på vinden med lådan så inte också lådan blir förstörd. Får leta reda på den grå huliganen till katt och stänga in henne i ett av sovrummen så hon inte följer med upp. 

Det är bara att konstatera att det skulle vara riktigt tomt utan de små liven, sitter just nu med Nelly (den grå huliganen) i knät medan jag surfar.

Nougatglass


Under min uppväxt så fanns det glass med Nougatsmak som inte är som den är idag i de som man ser i butikerna med hela bitar nougat utan jag antar att nougaten var smällt och därmed blev den jämt fördelat med resten av ingredienserna i glassen. Har för mig att Tofuline hade en väldigt god glass med nougatsmak och vet att det även fanns från en av de andra producenterna men kommer inte ihåg vem det var som gjorde den och har under de senaste gångerna jag handlat mat kikat i frysdiskarna efter glass med sådan där nougatsmak som var förr men har ej hittat någon sådan :-(. Sökte även på nätet och hittade endast recept på egengjord nougatglass och hade kvar nougat från julbaket som aldrig blev av då jag var sjuk och passade på att göra egen gräddglass med nougatsmak och nougatsmaken blev bra men glassen blev alldeles för gräddig för vår del (följde Arlas recept) och det kommer vi nog inte göra om även om jag kan tänka mig att prova på att göra andra sorters glass.

Nä nu ska jag gå upp och lägga mig och försöka vila en stund efter nattens arbete.

söndag 10 februari 2013

Böcker


Vi har en mindre bokhylla i ett av våra sovrum till böcker som kanske är en meter hög och ca 80 cm bred och passar bra där den står i och med att vi har snedtak i alla våra sovrum och bokhyllan står placerad på en av kortväggarna i ett av rummen som har kortast vägg.

Här i veckan gick jag äntligen vilka böcker i bokhyllan jag gärna vill spara och vilka jag vet med mig att jag aldrig kommer att läsa om igen och inte vill ha kvar och därmed kan skänka till exempel till Erikshjälpen där man sedan vet att pengarna går till välgörande ändamål. Blev en ordentlig hög som sorterades ut och som ska skickas iväg och nu kan man äntligen få plats med böcker i bokhyllan som man inte läst.  


 Nu blir det att fortsätta att fylla på listan med böcker jag börjat göra med böcker man redan läst så man slipper köpa eller låna om samma böcker som man redan har läst eller själv har haft. Hinner jag inte med det i kväll så får jag försöka sätta mig och göra det i morgon så det blir gjort innan jag lämnar bort bokhögen som blev utrensad häromdagen.

Trots att bokhyllan inte är stor så hittade man en och annan bok som man inte tänkt på att man hade i sin ägo eller ens tänkt på att man faktiskt ägde. Vissa böcker väcker minnen som man trodde man glömt eller ska man i vissa fall förträngt.

lördag 9 februari 2013

Värmefördelning


Bor i bostadsrätt som är fördelat på två våningar och föreningen hade installerat värmepump i varje bostadsrätt innan vi flyttade in i vår bostad vilket är bra med tanke på att det då borde dra ner kostnaden för den el och värmeförbrukningen man har. Vi har kanske inte den bästa planlösning i vårt boende för att ha en luftvärmepump då vi har boende på två plan men tycker ändå att det borde täcka nedervåningens behov av värme utan att behöva ha på varenda element som komplement för att få värme över hela nederdelen av boendet. Känns som att då försvinner vitsen med luftvärmepump. Även dålig fördelning med värme och kan skilja 2-3 grader från hall till Vardagsrum där det är helt fritt från där luftvärmepumpen är monterad och är kanske en total längd på ca 10-15 meter från ena änden till den andre.

Värmen kommer heller inte upp till ovanvåningen och då är ändå öppningen till ovanvåningen ändå ”bara” placerad ca två meter från där luftvärmepumpen är monterad men det är som att det är ett lock mellan första och andra våning vilket gör att värmen ej kommer upp. Har ett element sittande precis ovanför trappen som är på för fulla muggar för att göra det enklare för att värmen ska ta sig upp lättare men man känner ändå ”tydligt” av locket mellan våningsplanen. Har försökt hitta någon form av lösning på att kunna födela värmen bättre men har hittills inte hittat något när jag sökt på nätet.

Trivs riktigt bra i vårt boende men det här med värmen har irriterat mig sedan första vintern vi bott här och av någon anledning irriterar det mig mer och mer ju längre tiden går eller rättare sagt ju fler vintrar som passerar.

fredag 8 februari 2013

Dansk leverpastej


Det är inte många gånger sedan jag flyttade hemifrån som jag ätit eller köpt dansk leverpastej. Var länge sedan jag prickade in att mina föräldrar hade det hemma när jag var där och åt lunch. Dansk leverpastej finns ibland i livsmedelsaffärerna men det är oftast för stora förpackningar för vårt behov här hemma då det inte är så ofta som mannen i hushållet äter leverpastej och det blir inte samma smak efter att ha fryst in leverpastej. Häromdagen när jag var och handlade på Hemköp här i närheten såg jag till min glädje att de hade Dansk leverpastej till försäljning över den manuella disken. Köpte en lagom bit leverpastej samt grovt bröd och ätit detta med Asier (som är en typ av inlagd gurka) på till frukost varje dag sedan dess och det har varit lika gott har det varit varje gång.

torsdag 7 februari 2013

Fler användningsområden

Köpte en muffinsform i plåt sist jag var på Erikshjälpen då muffinsen brukar ha en tendens att rinna ur de gånger jag gör detta och tänkte att det kunde vara en bra ide att sätta i vanliga pappersformar i plåten så slipper man problemet med att få ur muffinsen ur plåtformen samt slippa risken att de rinner ur formarna. När jag kom hem så insåg jag efter att fått fram pappersformarna att utrymmet i plåtformen var för små för att ha i pappersformar i och blev lite besviken trots att jag endast gav 10 kr för formen.


Funderade lite på vad jag skulle göra med formen och kom att tänka på att formen var lagom till att ha värmeljus i och resultatet blev kanon och det gav en hel del värme men det är inte så konstigt med tanke på att det ändå är 12 ljus på liten yta

onsdag 6 februari 2013

App att rekomendera


Man har mycket konstigt att säga om Posten men får nog säga att postens app ”riktiga vykort” är en app jag verkligen gillar och som jag verkligen uppskattar även om den inte används så särskilt ofta. För mig som gillar att få kort och brev (om man bortser från räkningar och annat onödigt ont) är detta ett enkelt och smidigt sätt att skicka ett personligt vykort med ett foto som man själv tagit. De allra flesta uppskattar en hälsning i brevlådan och detta är något som jag borde bli bättre på att göra då jag bara blivit sämre och sämre på detta genom åren. 

måndag 4 februari 2013

Projekt storstädning av tvättstugan

Börjat kika igenom deförvaringslådor och andra förvaringsmöjligheter vi har itvättstugan samt det vi har stående på golvet i hopp om att finnalite grejer som kan slängas för att sedan kunna strukturera upp detsom blir kvar bättre än vad det är nu. Vi har visserligen ingenstor tvättstuga men den är tydligen ändå tillräckligt stor för att vihar möjlighet att samla på oss en massa onödiga saker som mantrott att man kanske kan få användning av vid något senare tillfälle. Har väl kommit igenom ungefär halva tvättstugan närdet gäller att se vad som slängas och vad som ska sparas och det ärbara att inse att det tar betydligt längre tid än vad man tror attdet gör. Bara att försöka hålla modet uppe och fortsätta så blir man förhoppningsvis klar någon gång innan året är slut.

[Uppdatering]
Hann kika igenom de flesta av lådorna och garderoben i badrummet men golvet är fortfarande fullt med grejer som jag inte hann med eller rättare sagt orkade med att kika igenom idag, får bli av i morgon efter att jag vaknat till liv efter att ha jobbat i natt.

lördag 2 februari 2013

Bättre sent än aldrig

Planterade denna amaryllis den  November så att vi hade en julblomma som blommade lagom precis innan jul. Löken ville inte riktigt bro till sig och det kom bara något enstaka blad och trodde jag hade oturen att köpa en lök som det inte blev något av men lät krukan stå kvar av någon anledning. Lagom till jul såg jag till min glädje att det började komma en blommknopp från löken som nu äntligen börjat blomma. 


Det är bara att inse
Bättre sent än aldrig.


fredag 1 februari 2013

Annorlunda användningsområde

Köpte denna aebleskivepanna i gott skick från Skeppshult på Erikshjälpen för ett tag sedan. Har visserligen en sådan sedan tidigare fast i billigare variant som jag köpte i Norge då jag sommarjobbade där för många år sedan som periodvis blivit flitigt använt. Tanken när jag såg denna var att ha som det är på bilden, till nämligen att ha värmeljus i. Blev riktigt nöjd med resultatet.



I Danmark använder man detta järn som är rund som en halv tennisboll till att göra aebleskiver i och det påminner en hel del plättar som är runda som bollar och dessa är ruskigt goda när man får dem precis nygjorda. Ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte vad man har dessa järn till i Sverige då jag vet att de finns att köpa i Sverige då jag köpte en ett år till min bror i julklapp, vet att det finns att köpa i vissa välsorterade tillbehörsaffärer där de säljer kök.