Längtar redan nu till den delen av sommaren då man kan bege sig ut
och plocka bär, tänker då speciellt på att få bege sig ut och
få plocka jordgubbar, ett bär som jag verkligen uppskattar och har
svårt att få för mycket av. Jag och två vänner har under de
senaste åren haft som en liten tradition att åka och plocka
jordgubbar tillsammans varje gång det är säsong för jordgubbar.
Jag och K brukar göra en omgång med egen hemmagjord jordgubbssaft
och brukar även ibland prova göra saft som vi tidigare ej gjort,
vilket förra året blev jordgubb och rabarbersaft vilket blev en
riktig höjdare och kan varmt rekommendera andra att göra. Saften som
gjordes förra sommaren är tyvärr redan slut trots att jag gjorde
dubbla mängden saft jämfört med tidigare år. Följde receptet
utom på en punkt, hade ungefär hälften av den mängd med socker
som stod i receptet och det räckte gott och väl även om rabarbern
är känd för att vara sur. Gjorde efter Leila Lindholms recept som
kommer nedan.
Jordgubb och rabarbersaft
1 kg jordgubbar
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
1 st citron
7 dl socker
Gör så här:
1: Tvätta, snobba och skiva jordgubbarna. Skär rabarbern i små
bitar.
2: Häll de skivade jordgubbarna och rabarbern i en kastrull med
vatten. Låt koka i 15 minuter utan omrörning (så blir saften inte
grumlig).
3: Sila saften utan att röra om i silen, släng bort bärresterna-
4: Tillsätt strösocker och citronsaft och koksa saften i 15
minuter, skumma av under tiden.
5: Låt saften svalna en stund och häll upp i varma rengjorda
flaskor.
Medan jag sitter oh skriver detta inlägg blev jag riktigt sugen på
jordgubbskräm. Under min uppväxt gjorde mina föräldrar det mesta
av all mat från grunden och min mamma gjorde ofta hemmagjord
jordgubbskräm och jag har gjort det själv någon enstaka gång
sedan jag flyttade hemifrån och varje gång slås man av hur gott
det är men hemmagjord kräm med egen plockade bär. Vet inte vart
receptet tagit vägen efter en del flyttar men får kika efter om vi
har kvar det, annars får jag fråga mamma eller söka på nätet
efter recept.