onsdag 30 januari 2013

GeKås i miniatyr

Var på det berömda varuhuset GeKås i lördags. det hela började med att dragkedjan på min tjocka vinterjacka gick sönder någon gång under förra veckan och även om jag trivs väldigt bra med jackan så kostar det ändå en del att byta en dragkedja, att byta själv är ett alternativ men jag har definitivt inget tålamod när det gäller detta och mamma har knappt något tålamod eller lust heller att göra det och då har hon ändå arbetat som sömmerska i X antal år under antika forntiden och kände inte att det var värt att lägga ner de pengarna på en ny dragkedja med tanke på att jackan hade ett par år på nacken och är välanvänd efter de senaste årens kyla och snöväder och började bli sliten, speciellt fodret. K följde med och vi hittade varsin ny vinterjacka då han plötsligt också insåg att han också behövde en ny tjockare vinterjacka ;-). Efter att ha hittat varsin ny jacka så blev det lite lunch och vi fastnade vid detta bygge och blev lite smått fasinerade av att de byggt upp framsidan och halva varuhuset inuti i Lego



Hade man själv gjort något sådant här så hade man troligtvis klassats som idiot eller något i den stilen.




 Hade faktiskt varit riktigt kul om de fortsatt och gjort hela varuhuset invändigt, hade varit kul att få den överblicken då man faktiskt får en bra överblick av hur varuhuset ser ut på detta sätt.

fredag 25 januari 2013

Temperatur

I det stora hela trivs jag väldigt bra här där vi bor nu men något jag irriterar mig på något enormt med boendet så är det trots att man har värmepumpen på 25 grader och har på de flesta element på närmare 25 grader så är ytterst sällan över 20 grader inomhus och det känns riktigt kallt och det drar en hel del på sina ställen. Bara att konstatera att husen är riktigt dåligt isolerade och det drar från diverse olika ställen på byggnaderna, samt till detta tillkommer dyra värmeräkningar den här årstiden även om tempen sällan överstiger 20 grader inomhus mer än den årstiden då det är plusgrader på utsidan. 

Vill tillägga att vi bor i en bostadsrätt och hade boendet varit mitt egna helt och hållet så hade jag sett till att isolera boendet mer eller mindre omgående när vädret tillåter det samt installerat någon mer effektiv och i slutänden mer ekonomisk värmekälla, till exempel braskamin.

torsdag 24 januari 2013

Positivt överrraskad


Fick lönelappen i brevlådan idag och blev positivt överraskad över lönen då jag var sjuk en vecka under december månad men det verkade väga upp att jag arbetade såpass mycket storhelg och vanlig helgOb som jag faktiskt gjorde under december men ändå hade turen att vara såpass mycket ledigt som jag var i mellandagarna samtidigt som K hade semester. Inte ofta man har den turen att faktiskt få till det schemamässigt att vara ledigt såpass som man varit under storhelger som man faktiskt varit i år utan att behöva ta semester. 

tisdag 22 januari 2013

Vid eventuell flytt


Vi ska inte flytta och har inga planer på att göra det heller, men för detta inlägg är titeln passande. Började i fredags att göra en ordentlig städning på övervåningen med bland annat att sortera ut det vi ej behöver och som bara finns och tar plats, vilket verkligen behövdes och fortfarande behövs då jag ej kom längre än jag i stort sett blev klart med drygt 1 rum och tanken slog mig medan jag höll på att om jag någon gång ska flytta igen så ska jag inte ha någon övervåning med vad som är vanligt med sovrummen uppe, möjligen något med källare med typ gillestuga, tvättstuga och med någon form av förvaringsmöjlighet, men boytan ska vara på ett och samma våningsplan för det blir ett väldigt springande för minsta lilla som man missat att tfå med upp eller ner. Man kanske inser när man är på väg ut och öppnar ytterdörren att man behöver en extra tröja på sig för att detär kallare än vad man trott att det är ute och vid den här årstiden blir det att ta av sig jacka och skor och ta sig upp och hämta det som skall hämtas och ner igen och börja om med proceduren med påklädning av ytterkläderna igen. Detta är bara ett exempel på grejer som händer med jämna mellanrum och som är lika irriterande varje gång det sker.

Har redan börjat pratats om årets sommarsemester på jobbet. Känns riktigt tidig då det fortfarande "bara" är januari och backen fortfarande är täckt med snö, samtidigt jag förstår att det kan vara bra att vara en fördel att börja nu så man vet i god tid när man får semester och kan även vara gott att veta så man kan börja fundera om eller vad man kan tänkas vilja göra under semestern. I och med att jag hade riktigt tidig semester förra året så vet jag att jag att jag får sen semester i år, frågan är väl egentligen bara vilken vecka man börjar semestern. Jag hoppas på att jag inte får semester så sent som jag hade för två år sedan tror jag det var, började då semestern i början av augusti och man såg den ene efter den andre gå tillbaka till arbetet och de två sista veckorna var vi nog ganska ensamma vad man kunde se där vi bor med att ha semester då många försvann in i vardagslunket igen efter semestern.

söndag 20 januari 2013

Framtida fotokollage


Har länge haft funderingar på att framkalla lite porträttbilder från min och K:s tid tillsammans både på oss själva och de i vår närhet vi lyckats med att få på bild och framkalla i mestadels svartvitt och tanken var att montera i fina ramar i lite olika storlekar och olika former och få upp på väggen på nedervåningen under trappen men har än så länge inte kommit längre än just tänkt tanken att jag gärna vill göra detta. Får se när det blir av, frågan är inte OM utan bara NÄR det ska bli av. Gäller också att börja köpa lite ramar man gillar och som man tror kan passa ihop.

fredag 18 januari 2013

Kall dag

Har varit en kall dag idag för att vara i våra breddgrader och kylan verkar hålla i sig även ett tag framöver även om det kanske inte blir lika kallt som det varit under dagen idag. Tråkigt på så sätt att jag vill ha varmare och ljusare väder och lägre elräkningar då dessa är höga och det kommer väl dröja minst en månad till innan man märker av någon positiv förändring på el och värmeräkningen. Längtar verkligen till dess att man slipper pälsa på sig såpass mycket kläder för att slippa frysa trots att man rör sig när man kommer ut i kylan.


måndag 14 januari 2013

Ny lampa

Var på loppis i Trollhättan häromveckan och hittade denna söta lampa med skärm som såg oanvänd ut som jag trodde skulle passa med resten av inredningen vi har i vardagsrummet


Är fortfarande väldigt trött och sover mer eller mindre dåligt och trodde att jag skulle ha svårare än vad jag hade att ta mig upp ur sängen i morse när klockan ringde för att komma i tid till arbetet då jag inte gjort något dagpass på jobbet på riktigt länge.

söndag 13 januari 2013

Glögg i olika former

Köpte ett paket med prover på 4 olika sorters glögg,vilket kan vara roligt om man vill prova på lite nya sorters glögg. Jag uppskattar glögg men dricker inte alla sorter och har bara provat en bråkdel av alla glögger som finns på marknaden. I en av matvarubutikerna i grannkommunen där jag arbetar reade ut det mesta av det de hade kvar av glöggen och passade på att köpa en sådan här lådan till oss för att prova lite nya glöggsorter.





Köpte även en likadan uppsättning till min bror som plockades ur kartongen och lades i en korg med lite olika sorters kex och ostar som han fick i födelsedagspresent igår, hoppas på att det uppskattades.

fredag 11 januari 2013

Funderingar på presentköp


Blev riktigt nöjd med skorna men hade nog inte räknat med annat då jag har tidigare modell av samma modell av sko för inte så länge sedan och kikat på skon i affären och då har det bara varit mer än någon detalj på utsidan av skon som varit skillnaden.

Helgen blir lugn, ska på kalas i morgon hos min bror som fyller år och innan det blir det att jaga tag i en bra födelsedagspresent, av någon konstig anledning har jag oftast idetorka på vad man ska hitta på i present till andra. Men får fundera i kväll och se om jag kan komma på något vettigt i presentväg.

torsdag 10 januari 2013

Oplanerad men välbehövlig shopping


Var hos tandläkaren i eftermiddag och efter det hämtade ut ett par skor som jag beställt eller rättare sagt två par skor som beställde i helgen på Eccos hemsida och åkte även förbi Jysk på vägen till jobbet så jag skulle arbeta kvällen nu i kväll och köpte nya vintertäcken på Rea. Hade tänkt redan i höstas att köpa nya vintertäcken men av ren lathet blev det aldrig av att nya täcken köptes, när jag åkte förbi Jysk såg jag att det flaggades att de hade Rea och kom att tänka på de uteblivna täckena och bestämde mig snabbt och lätt för att ta mig en sväng förbi och kika vad som fanns och till mina stra glädje hittade jag vad jag tror är vettiga täcken till vettiga pengar på rea, känns som att det trots allt lönade sig att vänta med att köpa nya täcken. Skorna kanske enligt många blev dyra även om de var på Rea, men då jag köper skor såpass sällan som jag gör så lägger jag hellre ner lite extra pengar på bra skor som sitter bra som jag tror mig kommer att trivas i i än ett par halvadana som bara blir liggandes som var billigare, det är bara atyt inse att jag börjar lära mig av mina misstag.

Har blivit lite fler inköp än vad jag tänkt mig idag, men får försöka se det så att det är vettiga inköp som behövs först hämta skorna även om de inte skall betalas på direkten så ska de betalas inom kort, tandläkarbesök samt nya vintertäcken till oss.

Ser fram emot att få prova skorna då jag ej hann med det förut, blir en del att få med sig in när jag kommer hem men det ska allt ordna sig.

tisdag 8 januari 2013

Utgifter

Lyssnade på Karlavagnen på vägen till arbetet i går kväll och där pratades det ekonomi och att för många är januari en tuff månad, vilket jag kan förstå då de flesta får lön innan jul och det är upp till en vecka tidigare än vanligt och en del av dessa pengar spenderas på grejer och klappar inför jul.

En kvinna berättade i programmet att deras familj hade skrivit upp innerhållet på varje köp (utom matkvitton) under 2 månaders tid för att få en bättre uppfattning om vad de egentligen handlade, speciellt de små köpen som man annars inte tänker på att man gör blev en liten tankeställare för mig. Är varken ekonomisk eller slösaktig av mig men vet ändå med mig att jag har blivit mer och mer medveten om vad jag handlar och vad jag lägger pengarna på de senaste åren och det har jag nog till stor del K som jag lever med att tacka för, både på gott och ont. Tanken slog mig att vi under någon månad kanske skulle testa att skriva upp vad som handlas för att se vart pengarna tar egentligen vägen, men har nog svårt att få med K på detta även om det hade vart kul att få reda på lite mer specificerat vad pengarna egentligen går till även om vi har tillräckligt så vi klarar oss.

måndag 7 januari 2013

Recept på soppa

Lite sugen på att göra soppa från grunden någon dag, vet dock ej vilken soppa jag är sugen på och kan tänkas vilja göra. Ytterst sällan jag gör soppa även om jag uppskattar soppor.



När jag såg receptet så kom jag att tänka på att mina föräldrar ofta hade grönkål på nyårsafton. Tror att de hade det i potatismos om jag inte minns helt fel. Vet inte om det är vanligt i Danmark i deras generation eller om någon av mina föräldrar av andra orsaker är vana med att ha grönkål på bordet på just nyårsafton.

lördag 5 januari 2013

Skor

Fick lite pengar utöver julklappspengarna vid jul av mina föräldrar att lägga på ett par ordentliga skor. Då jag har breda fötter har jag svårt att hitta skor jag får i fötterna i och sen vill man ju även att skorna ska sitta bra på fötterna. Har nog gått igenom varje skoaffär i Trollhättan och på Torp i Uddevalla men utan att få med mig några skor hem, tråkigt nog. Fick rådet inne på Din Sko på Torp efter att frågat efter en Ecccosko som jag haft tidigare och trivts väldigt bra med, visserligen var skon på herravdelningen (skon ser neutral ut i utformningen) men fick i alla reda på att de inte beställde hem herrskor från Ecco i lägre storlekar än storlek 40 men personalen i butiken rekommenderade att gå in på Eccos hemsida och se om de hade skon där för försäljning i mindre storlek än 40 och till min stora glädje hade de detta och en stor bonus var att det var rea på just den modellen och att det fanns skor kvar i min storlek. Beställde faktiskt två par av samma modell i olika färger. Ser fram emot att få hem skorna. Inte ofta man har sådan tur att hitta skor i rätt storlke som passar bra på foten på rea, vilken lycka .. 

Slängde ut julen idag och granen åkte med ut av bara farten även om jag egentligen hade tänkt mig att slänga ut granen först nästa helg. I år blev det en Kungsgran till vettiga pengar och det kommer det fortsättningsvis att bli hos oss, vet inte om vi hade tur eller om det har med den modellen att göra men årets gran barrade ovanligt lite, vilket uppskattades. 

torsdag 3 januari 2013

Äntligen ...

La in en sista avbetalning på bilen igår, äntligen ... Känns lite konstigt med tanke på att bilen knappt är 4 år och att det ändå är en större summa än vanligt som betalas av på en samma gång, men det är ändå gott att bilen efter att betalningen gått igenom därmed är skuldfri och även en betalning mindre att tänka på varje månad. Känns riktigt gott att kommit till skott och fått det gjort och gott med en såpass ny bil som vi ej har någon avbetalning på mer.

Dagen idag blir av det lugnare slaget. Blir först att försöka sova bort ett par timmar då man jobbat natten, vilket kan behövas då jag känner mig ganska sliten och då har jag ändå "bara" arbetat två nätter denna veckan och efter det så var tanken att jag ska börja städa lite på nedervåningen, tänkte börja med att städa upp i vår minimala klädkammare på nedervåningen så man får en bättre struktur på det hela samtidigt som man kanske får veta vad man egentligen har därinne och kanske rentav om man har tur att få in något mer där inne efter sorteringen och om jag känner mig själv rätt kommer med stor sannolikhet att slänga/ lämna en del av innerhållet till återvinningen då det säkerligen finns en del därinne som vi inte har något behov av det längre.

tisdag 1 januari 2013

Nytt år nya möjligheter

Så här runt nyår tänker jag ofta tillbaka vad som hänt mig och vad som hänt i världen under året som gått, i det här fallet vad som hände under förra året. Jag hoppas verkligen att detta året blir ett bra och lugnt år.